Gyana înseamnă cunoaștere. Gyana Yoga este calea unde realitatea este descoperită prin înțelegere, practici și cunoștințe. Gyana Yoga are patru principii:
1.Viveka - Discriminarea
2.Vairagya - Renunțarea
3.Shatsampatti - Șase Comori
4.Mumukshtva - Strădania continuă pentru Dumnezeu


Viveka - Discriminarea

Viveka este cea mai pură formă de cunoaștere. Aceasta poate fi, de asemenea, descrisă ca fiind autoritatea supremă a conștiinței noastre. Conștiința noastră ne spune ce este bine și ce este greșit. În mare noi știm foarte bine ceea ce ar trebui să facem, cu toate acestea, dorințele noastre egoiste se arată mai puternice și îneacă vocea conștiinței în noi.

Vairagya - Renunțarea

Vairagya înseamnă a te elibera în interior, de orice dorință de plăcere pământească sau de bunuri. Un Gyana Yogi și-a dat seama că toate plăcerile lumești sunt ireale și sunt, prin urmare, fără o valoare de durată. Un Gyana Yogi caută neschimbătorul, eternul Suprem - Dumnezeu. Toate lucrurile din acest tărâm pământesc sunt trecătoare și, prin urmare, o formă de irealitate. Realitatea este Atma, Sinele Divin, care este indestructibil, etern și neschimbat. Atma este comparabil cu spațiul. Spațiul este întotdeauna spațiu - nu se poate arde sau tăia. Dacă punem ziduri vom crea singuri compartimente "individuale". Oricum, spațiul nu se schimbă din această cauză, într-o zi, atunci când pereții sunt îndepărtați, rămâne doar spațiu nedivizat, fără sfârșit.

Shatsampatti - Șase Comori

Acest principiu al Gyana Yoga cuprinde șase principii:

1.Shama - retragerea simțurilor și a minții.
2.Dama - controlul simțurilor și minții. Pentru a se abține de acțiuni negative, cum ar fi furtul, minciuna și gânduri negative.
3.Uparati - să stai deasupra lucrurilor.
4.Titiksha - să fi ferm, disciplinat. Să înduri și să depășești toate dificultățile.
5.Shraddha - credință și încredere în Sfintele Scripturi și cuvintele Maestrului.
6.Samadhana - să ai determinare și scop. Orice ar veni, aspirațiile noastre ar trebui să fie întotdeauna îndreptate numai către obiectivul nostru. Nimic nu ar trebui să ne descurajeze de la aceasta.

Mumukshtva - Strădania continuă pentru Dumnezeu

Mumukshtva este dorința arzătoare în inimă de a realiza pe Dumnezeu și de a ne uni cu Dumnezeu. Cunoașterea veșnică, Supremă este Atma Gyana, realizarea adevăratului nostru Sine. Auto-Realizarea este experiența care ne dovedește că noi nu suntem separati de Dumnezeu, ci suntem una cu Dumnezeu și toată viața. Atunci când apare această realizare, limitele intelectului sunt deschise și absolute. Iubirea cuprinde și umple inima noastră. De asemenea, devine clar că orice ce dăunează altora, în cele din urmă ne face rău nouă. Deci, în final înțelegem și ne supunem preceptului universal Ahimsa, non-violență. În acest fel calea Gyana Yoga se unește cu principiile Bhakti Yoga, Karma Yoga și Raja Yoga.