Cu câțiva ani în urmă Mahamandaleshwar Swami Vivek Puri din Zagreb a avut o prelegere publică pe tema festivalului Holi în care a explicat semnificația și aspectele acestui festival. Câteva idei din prelegerea sa sunt descrise în articolul următor.

holi05

 

Holi este un festival mare sărbătorit mai ales în India. Festivalele spirituale mari precum Holi au mai multe semnificați. Ele sărbătoresc anotimpurile, de ex. Holi sărbătorește primăvara. Al doilea scop este întărirea societății și a familiei. Festivalele spirituale din tradiția Sat Sanatan Dharma însă poartă și un mesaj moral care ne învață cum putem deveni mai buni, mai serioși, și să ne comportăm ca un om adevărat.

Sat Sanantan Dharma înseamnă legătura omului cu natura și mediul înconjurător. Dharma nu înseamnă religie, ci este ceea ce ne dă posibilitatea să fim oameni. Ceea ce ne face pe noi, pe membrii familiei noastre și societatea noastră să fim umani.

Există o poveste legată de acest festival:

A fost odată o vrăjitoare care se hrânea cu copii mici. Oamenii erau îngroziți și au întrebat un sadhu/sfânt cum pot scăpa de acest pericol și salva copii săi. El ia sfătuit să facă în jurul vrăjitoarei un cerc și să râdă de ea. Când au început să râdă în jurul ei vrăjitoarea a căzut moartă pe pământ și oamenii au ars-o în foc.

Oamenii în prezent suferă de frică existențială. În trecut oamenii trăiau mai aproape unii de alții și tot timpul aveau pe cineva care îi ajuta. În zilele de astăzi nu mai este așa. Ne este frică ce vom mânca, unde vom dormi, dacă vom pierde munca... Această frică este prezentă în oameni.

Frica este vrăjitoarea din poveste care poate fi ucisă cu ajutorul râsului, bucuriei și fericirii. Holi ne ajută să ne eliberăm de frică.

O altă poveste legată de Holi este povestea lui Bhakta Prahlad. Bhakta înseamnă devotat.

A trăit odată un rege pe nume Hiranyakashyapu. De-a lungul multor ani de penitență, el dobândise o binefacere că nu va muri nici în timpul zilei, nici în timpul nopții, nici în casă, nici în exterior, prin asaltul omului sau al animalului și fără nicio armă din metal sau lemn. Binefacerea i-a dat multă putere, așa că a trăit nesăbuit și a condus fără milă. Își dorise să fie considerat drept Dumnezeu. El a avut un fiu numit Prahlad, care a fost un mare devotat al Domnului Vishnu. El cânta numele lui Vishnu tot timpul și în timpul tuturor activităților sale.

Hiranyakashyapu a fost foarte supărat pe devotamentul lui Prahlad față de Dumnezeu și a vrut ca fiul său să nu se închine nimănui, ci lui însuși. Dar Prahlad a continuat în devotamentul său față de Vishnu și tatăl său a continuat să-l hărțuiască pentru a-și schimba credința.

Din furia sa față de devotamentul lui Prahlad, Hiranyakashyapu l-a aruncat odată în ulei fiert, dar Prahlad a ieșit nevătămat! Altă dată, Hiranyakashyapu l-a aruncat pe băiat de pe o stâncă, în timp ce altă dată, într-un incendiu în brațele mătușii Holica. Ea nu putea fi arsă datorită unei eșarfe magice care o proteja de foc. Devotamentului lui Pralhad l-a protejat și de data aceasta, el ieșind din incendiu nerănit, iar Holica a ars.  De fiecare dată, Dumnezeu l-a salvat pe Prahlad de orice rană. Acest lucru l-a făcut pe rege și mai furios.

Într-o zi, el l-a întrebat pe Prahlad: "Tu spui că Dumnezeul tău te va proteja. Poți să-mi arăți unde este El?" Prahlad a spus, "Dumnezeu este peste tot." Prahlad stătea lângă un stâlp, așa că regele a întrebat: "Dacă Dumnezeul tău este peste tot, se află și în acest stâlp?" Prahlad a răspuns: "Da"."

Auzind aceasta, regele s-a enervat foarte tare și a rupt stâlpul în două. Chiar în clipa următoare, Domnul Vishnu a ieșit din stâlp în avatarul (forma) Narasimha, jumătate om și jumătate leu! Nu a fost nici zi, nici noapte (ora crepusculului) când s-a întâmplat acest lucru. L-a ridicat pe rege și l-a dus în pragul palatului, astfel încât, ei nu erau nici înăuntru, nici în afara palatului. Acolo l-a pus pe rege în poală și l-a omorât nici cu metal, nici cu lemne, ci cu ghearele lui!

Holi ro

 

Această poveste descrie povestea egoului nostru. Regele practica, el avea practica sa spirituală, dar a apărut un gând care l-a făcut să spună EU SUNT și să se simtă superior celorlalți chiar și lui Dumnezeu.  Un gând care la făcut să se identifice doar cu nivelul fizic al nemuririi, cu corpul său, uitând de nivelul spiritual și adevărata semnificație a vieții eterne a sufletului - Atman, de eliberare.

Holi este povestea învingerii binelui asupra răului, învingerii asupra rădăcinii răului. Egoul este rădăcina geloziei, fricii, nesiguranței. Când ne eliberăm de acest ego noi eliminăm aceste calități negative. Ele pot fi eliminate cu ajutorul focului yoga. Noi avem practica noastră. Când practicăm avem și așteptări, dar întrebarea este: Cât timp dedicăm practicii? Putem să ne luam exemplu de la sportivi. Câte ore zilnic ei dedică practicii să devină câștigători.

Prin aplicarea culorilor pe fețele celor apropiați, membrilor familiei, prietenilor se dizolvă toate neînțelegerile și emoțiile neplăcute sau negative, deoarece prin acest act devenim jucăuși precum copii mici a căror suflet este pur și fericit.

Pentru toți cei care pășesc pe calea spiritualității cel mai important este să ne colorăm interiorul nostru în culori pozitive și cu ajutorul focului interior să ardem aspectele negative ale egoului nostru.

Vă dorim Holi fericit!