Postul nu are o bază religioasă, ci este o pregătire pentru auto-disciplină și oportunitate de a câștiga mai multă cunoaștere de sine. Ne întărim voința interioară prin post și prin aceasta putem să ne gestionăm mai bine viața în lume. Ajungem să ne cunoaștem cele mai profunde și intime gânduri și, de asemenea, câștigăm capacitatea de a persevera în ceea ce ne-am propus să facem. Dezvoltarea abilității de a finaliza o sarcină auto-impusă este deosebit de importantă pentru aspiranții Yoga, astfel încât ei să-și poată desfășura în mod regulat practicile zilnice fără „discuții” lăuntrice. Prin post, obținem senzitivitate și intuiție. Ne ridicăm deasupra planului material brut și intensificăm contactul cu elementele și sferele subtile. Prin aceasta putem înțelege mai bine vibrațiile și efectele puterilor cosmice.
Zilele în care ar trebui să postim sunt determinate în funcție de poziția planetelor și de fazele lunii. Planeta exercită o influență imensă asupra vieții noastre, dar fazele în schimbare ale Lunii au un impact și mai mare asupra fluxului de energie din Cosmos. În Cosmos, două puteri puternice afectează pământul – puterea Soarelui și a Lunii. Soarele simbolizează conștiința, iar Luna simbolizează sentimente și emoții. Sentimentele sunt de o mie de ori mai puternice decât conștiința. Aceste energii schimbă și mișcă lumea.
Radiația soarelui este constantă, prin urmare efectul său are întotdeauna aceeași putere. Efectul lunii, cu toate acestea, este de o sută de ori mai puternic, dar, de asemenea, mult mai variabil decât soarele. Fazele lunii influențează natura, precum și conștiința. Pregătirea și structura zilelor postului și atitudinea mentală au o importanță mai mare în postul spiritual. Orice acțiune efectuată în mod conștient are o influență mai mare asupra minții și psihicului decât orice activitate desfășurată inconștient. Pentru aspirantul spiritual, postul nu înseamnă că trebuie doar să renunțe la una sau două mese ci, mai presus de orice altceva, să depășească obiceiurile rele, calitățile și gândurile negative și să-și retragă propria persoană, din punct de vedere fizic și mintal, de la orice activitate inutilă. Ziua postului ar trebui să fie o jertfă conștientă, dezinteresată, fizică și mentală. Dacă toți omenii ar trăi ca vegetarieni și ar posti o zi în fiecare săptămână, problemele legate de foamete, precum și multe probleme de sănătate din lumea de azi ar fi rezolvate.
Pentru ziua postului spiritual, este esențială nu numai abținerea de la mese, ci și petrecerea întregii zile cu o atitudine pozitivă, spirituală. Doar datorită acestui fapt postul devine o practică spirituală și promovează dezvoltarea spirituală.
În ziua postului, evitați consumul de alimente solide în timpul zilei, iar în jurul orei 5 luați o gustare (orez cu lapte, halva, orez, legume). Dacă nu vă este posibil din motive constituționale sau de sănătate, de exemplu dacă vă simțiți slăbit sau aveți cefalee, puteți lua niște lapte, fructe sau nuci.
Firește, ceaiul din plante sau apa pot fi consumate oricând, după nevoie.
Dacă sănătatea dumneavoastră nu vă permite să postiți o zi întreagă, de exemplu în cazul diabetului, atunci pur și simplu reduceți sau săriți peste o masă.