Maha Shivaratri post 1

Cu mantra Namah Shivaya îl venerăm pe Domnul Shiva explică Swami Niranjan Puri.

Namah înseamnă venerație.

Shiva este Dumnezeu.

Mantra este compusă din 5 silabe NA MAH SHI VA YA.

Este mantra rădăcină a Domnului Shiva și fiecare silabă îl descrie într-un aspect anume.

De exemplu mantra reprezintă 5 elemente

Na – pritvi - pământ

Mah – jal - apa

Shi – agni - foc

Va - vayu - aer

Ya – ashash - spațiul

Descrie principiul muncii lui Shiva pe pământ. Dă viață fiecărui suflet, iar când sufetul realizează sensul vieții pe această lume se îndreaptă spre Shiva Loca- Lumea lui Shiva.

Shiva puja- semnificație

Swami Niranjan a fost pujari mult timp în ashramul la templul lui Shiva din Jadan India. Explică ce face un pujari - cel ce face puja - în timp ce face puja (rugăciune, ceremonie de purificare). Fuge de la o statuie la alta, de la o imagine la alta oferă lumină, flori, bețișoare, cânta versuri în sanscrită, mantre… În acest timp picioarele, mâinile, gura, toate simțurile, totul este utilizat. Memoria te ajută la repetiția versurilor, intelectul observă dacă protocolul  este corect, iar inima îl ascultă pe Dumnezeu. Tot ceea ce deținem pe plan fizic pe această lume, totul este îndreptat spre Dumnezeu și astfel experimentăm instantaneu o experiență spirituală. De aceea este un privilegiu, este un prashad spiritual.

Din mai multe resurse pe care le-am studiat voi spune în scurt:

Ce este puja și de ce o facem?

Fiecare om se naște cu un scop spiritual. Dacă acest scop nu ar exista ne-am naște ca animale. Noi ne naștem cu un scop spiritual. Maya ne face să uităm aceasta în momentul nașterii, de aceea noi căutăm mai întâi fericirea în lume. Dar ajungem la cunoașterea că fericirea eternă nu se poate găsi în lumea exterioare, dar identificarea cu corpul și mintea ne cauzează suferință. Corpul se descompune încet și într-o zi se va transforma în praf, iar mintea noastră este peste tot. Soluția este de a găsi ceva permanent ce este Dumnezeu. Dar unde îl găsim? Unde se află? Cum arată? Vedele, scripturile antice spun că nu este nevoie să-l căutam în exterior, deoarece se află în interiorul nostru, în inima fiecăruia.

Dacă este rai, cum arată? Uitați-vă în interior, îl vedeți? Vedanta spune că este fără formă. Atunci cum putem căuta pe cineva fără formă. Mai spune că Dumnezeu este în interior precum Atma dar noi nu îl vedem din cauza ignoranței care este ca un strat de praf gros pe o oglindă.

Prin multe vieți doar strângem acest praf și acum nu mai vedem prin el. Nici nu știm ce căutăm și nici nu putem vedea din cauza prafului. Dar tânjim după Dumnezeu, și îl chemăm Ude ești?, îl rugăm să apară. Dumnezeu este foarte milostiv și de aceea ia asupra sa multe forme și apare pe pământ precum nimit avatara cum a fost de ex. Domnul Krishna sau Rama sau nitia avatar în forma sfinților. Poate să apară ca profet sau și alte formă, în vise… Vine în mii de forme, și nu contează ce formă are.

În Bagavat Gita Krishna spune că nu contează felul în care un devotat mă adoră. Când îl adorăm, ce înseamnă puja? Noi îi oferim atenția noastră. Nu contează dacă îi oferiți flori, îi cântați sau îl adorați în inimă important este că îi oferiți atenția voastră.

Avem Kayic puja – kaya este corpul, deci oferim cu ajutorul corpului, oferim flori, haine, fructe.

Apoi este Vachic puja- prin cuvinte – îi cântăm, recităm, citim Gita, Ramayana.

Cea mai superioară este Mansic puja – cea mentală. Când mental îi oferim ceea ce putem și mai ales dragoste.

Orice simbol pe care îl alege un credincios acesta devine un mediu prin care ne conectăm cu Dumnezeu. Când suntem în fața unei imagini sau statui, nu credeți că acestea nu sunt vii, și sunt doar obiecte. Acestea sunt o manifestare fizică a lui Dumnezeu cu care putem comunica. Dumnezeu este prezent în ele și ascultă cuvintele noastre. El ne ascultă, simte ce simțim. Este precum am suna pe cineva pe alt continent, dacă numărul este corect vom vorbi cu persoana sunată. Dacă ne-ar observa cineva poate spune că vorbim cu un instrument. Astfel este și cu puja. Orice formă sau religie pe care o alegem, ea ne va ajuta.

Simbolurile sunt conectate cu un înțeles mai profund. Când facem o legătură cu un simbol divin, proprietățile acestui simbol trec în noi, noi le primim. Dacă cunoaștem înțelesul este mai puternică conexiunea și transferul, dar și dacă nu înțelegem transferul se desfășoară oricum în ambele sensuri. Calitățile divine sunt scrise ca o hologramă. Este precum rugăciunea de dimineață și seară care este Guru Mahima care descrie măreția lui Guru. Dacă înțelegem sau nu, aceste calități ne sunt transmise. Astfel mintea este purificată. Astfel în timpul rugăciunii, rugăciunea ne purifică și ne face mai divini. Astfel în timpul închinării aceste calități divine ne sunt transmise nouă.

Shiva puja este un subiect vast. Este cea mai străveche religie, mai mult de 8000 de ani. Sunt multe feluri prin care se venerează Domnul Shiva și acest fel de a venera se numește Shaivinism, și este foarte puternic și este conectat și cu yoga. Shiva este cunoscut ca fiind cel milostiv, reprezintă conștiința pură din care a fost creată această lume. Are multe forme, una dintre ele este Rudra- distrugătorul. Este Dumnezeu care distruge, dar ce va distruge. Este necesar să înțelegem că nu distruge dar regenerează. Rolul lui este să îi înalțe pe cei care îl venerează și să distrugă calitățile și obiceiurile negative în ei pentru ca ceva nou, pozitiv și divin să se poată naște. Venerarea lui Shiva este eternă și constă în multe ritualuri zilnice. Unele sunt mai intense, de ex. Ziua pentru venerarea lui este luni, în lună este a 13 zi din ciclul lunar și se numește Shiva Pradosh, în timpul anului este luna Shravan care este luna între Gurupurnima și Rakshabandhan. Există și alte aproximativ 10 festivaluri în timpul anului de exemplu și Shivaratri în timpul căruia nu dormim și nu mâncăm. Pilonii venerării lui Shiva sunt Satguru, scripturile și templele.  Satguru sunt cei care ne predau învățătura și mesajul despre Shiva, scripturile precum Shiva purane și Shiva samitha ne transmit aceste învățături, iar templele sunt cele în care se realizează venerarea lui Shiva.