Yoga și ayurveda sunt două științe spirituale sau sacre strâns legate, înrădăcinate în tradiția vedică. Ayurveda este știința vedică a vindecării pentru corp și minte. Yoga este știința vedică a autorealizării care depinde de un corp și o minte care funcționează bine. Ambele discipline s-au dezvoltat împreună și au fost întotdeauna folosite împreună. Prin urmare, cei care sunt interesați de una ar beneficia de studiul celeilalte. Yoga și ayurveda sunt mult mai mult decât exerciții fizice sau sisteme de vindecare corporală, așa cum tindem să le vedem astăzi. Atât yoga clasică, cât și ayurveda privesc întreaga ființă umană, care nu este doar corp, ci minte și suflet. Ambele se adresează tuturor nevoilor noastre, de la sănătate fizică și bunăstare până la desfășurarea conștiinței noastre superioare. Yoga și ayurveda se adresează întregii noastre naturi, vieții noastre, ca unei ființe spirituale și cosmice.

R 1

Ayurveda, medicina traditionala a Indiei, este poate cel mai vechi și cel mai bine elaborat și complex sistem de cunoștințe medicale de pe glob. Este cel mai cuprinzător și cel mai ușor de înțeles sistem de vindecare naturală. Acesta acoperă toate aspectele vindecării și bunăstării - fizice, emoționale, mentale și spirituale. Include toate metodele de vindecare, de la dietă, ierburi, regimuri de execuție și stil de viață până la practici yoghine și meditație.

Termenul “ayurveda” provine din limba sanscrită.  “ayus” înseamnă “viața”, iar “ved”, “cunoaștere, știință”. Ayurveda este o știință străveche de vindecare, dar este și un stil de viață datorită căruia ne putem menține echilibrul și armonia între suflet, minte, simțuri și trup.

Ayurveda se conturează ca unul dintre cele mai importante sisteme globale de medicină a minții-corpului, urmând pașii yoga. Ne arată cum să înțelegem limbajul naturii, limbajul vieții, astfel încât să putem trăi în armonie cu universul mai mare, nu evoluând doar pentru noi înșine, ci aducând beneficii tuturor creaturilor.

Scopul ayurveda este în primul rând acela de a preveni bolile prin menținerea echilibrului dinamic între trup, minte și spirit. Corpul omenesc este considerat ca o unitate, un întreg care trebuie vindecat, chiar dacă doar o parte a lui este bolnavă.

Conform principiului său de bază, omul este capabil să dețină în întregime controlul asupra propriei existențe, deci și a vindecării sale. Potrivit principiilor ayurveda, omul este într-o permanentă interrelație cu mediul său înconjurător iar examinarea ayurvedică se bazează pe relația Microcosmos-Macrocosmos.

Un aspect important este stabilirea unei energii dominante interioare, care determină constituția fiecărei persoane. Această energie se numește dosha (doșa), iar conform acesteia se stabilește regimul de viață personalizat. Cu înțelegerea sa unică a constituției individuale, ayurveda oferă o perspectivă pentru fiecare persoană și fiecare cultură pentru a crea un mod de viață în armonie atât cu lumea naturii, cât și cu Sinele nostru superior. Oferă sănătate și dezvoltare optimă pentru toate creaturile prin înțelegerea sa profundă a legii naturale.

Ayurveda operează cu trei doșa denumite Vata, Pitta și Kapha. Aceste trei tipuri de energii acționează la toate nivelurile în jurul nostru. Deși influențează corpul uman, unul dintre aspectele dominante, fiind considerat specificul fiecăruia. Tipologiile umane sunt descrise în ayurveda într-un mod foarte complex, iar cunoașterea acestora oferă nenumărate perspective practice de aplicare în aproape toate domeniile vieții.

R 2