Sutrele lui Riși Patanjali – Un ghid pentru autocunoaștere

Există numeroase cometarii pe Sutrele ( aforismele) lui Riși Patanjali. Autorul Paramhans Swami Maheshwarananda are un dar incomparabil de a transmite înțelepciunea supremului adevăr yoga în așa fel încât se referă la viața de zi cu zi și oferă tuturor sprijin practic în viață. Urmăriți acest serial pentru comentariile lui Vishwaguruji.

Mahariși Patanjali este unul dintre marii riși (înțelepți). Riși au fost cercetători și savanți ai filosofiei și științei spirituale. Descoperirile lor dobândite prin meditație și viziuni ne sunt transmise în compendiul bogat al Vedelor și Upanișadelor, celor mai vechi tradiții sacre ale omenirii. Patanjali este unul dintre acei mari riși care pentru prima dată a rezumat sistematic și cuprinzător cunoștințele despre yoga în Yoga Sutra. De atunci munca sa a devenit manualul de bază al tuturor școlilor tradiționale de yoga.

Când omul se eliberează, scapă de toate greutățile și limitările legate de rasă, poziție, naționalitate, religie și avere, dar este încontinuu încătușat și nu este liber deoarece în subconștientul sau inconștientul său, sunt lucruri diferite care sunt ca un praf pe oglinda interioară. Riși Patanjali se ocupă cu această temă în sutrele sale – cum să eliminăm acele impurități care acoperă Sinele nostru.

Cele 195 de sutre sunt împărțite în 4 pada ( pada = parte)

  1. Samadhi pada – Samadhi este cea mai înaltă stare a conștiinței

  2. Sadhana pada – Sadhana reprezintă practica spirituală

  3. Vibhuti pada – Vibhuti înseamnă forță, siddhi (realizare)

  4. Kaivalja pada – Kaivalja este unirea cu absolutul

 

 Samadhi pada

 

Cel mai înalt scop yoga este Samadhi, starea în care se unește cunoașterea, cunoscătorul și obiectul cunoașterii. Cu alte cuvinte unitatea cu Sinele Suprem.

Sinele este definit în trei planuri:

  • Brahma sau Parama atma – Sinele suprem fără atribute sau trăsături, omniprezent și omniscient, nemuritor

  • Atma, sufletul cosmic, nemuritor, dar prin unirea cu gune ( calități), limitat și despărțit de Sinele Suprem, manifestat în

  • Jiva atma – sufletul individual.

Prin practica yoga și meditații omul poate ajunge la cea mai înaltă stare Samadhi și se poate uni cu Sinele Suprem.

Când două persoane trăiesc în dizarmonie și se ceartă tot timpul, se creează între ele neînțelegeri. Aceasta înseamnă că le lipsește cunoașterea adevărată. Dacă ar folosi de exemplu dialogul, ar trezi înțelegerea iar certurile s-ar termina. În yoga un astfel de proces este practica noastră sau sadhana. Până vom trăi în necunoștință vom suferi mereu. Doar cunoașterea ne va elibera.

Aceste principii sunt descrise de Riși Patanjali în prima parte numită Samadhi pada.

Începe cu întrebarea studentului către maestru: ”Maestre, aș dori să practic yoga. Ce trebuie să fac?”

Iar maestrul răspunde: ”O să-ți explic, ce înseamnă yoga” și începe să-l învețe.

Yoga înseamnă respectarea unor reguli. Dacă studentul nu este capabil să respecte aceste reguli și disciplina, succesul nu va veni nici după practicarea îndelungată. Caracterul unui yogin adevărat este ferm și stabil.

A doua regulă importantă este practica. Cine nu practică regulat, nu va avea succes. Prin teorie nu se poate realiza nimic. Puteți suna un prieten de o sută de ori spunându-i ”Cu adevărat te-aș vedea cu mare drag”, dar dacă nu mergeți să-l vizitați, această afirmație este fără valoare. Citind cărți despre sarcină și naștere nu veți aduce în viață un copil, în același fel prin citirea textelor sfinte nu putem ajunge la obiectiv. O putem face doar prin practică.

patanjali