Samadhi pada

Integrarea

 

I.1. Atha yoga anushasanam

Atha = așa, acum

Anushasanam = disciplină, învățătură, lecție

 

Acum invățătura yoga, principiile și disciplina ei.

Yoga începe cu discipină.

 

Patanjali a scris și a vorbit despre multe, dar spune Atha yoga anushasanam.

Anushasan înseamnă disciplină. Se spune că disciplina este cheia spre succes, și cine nu are disciplină nu poate avea succes. Și copacii au disciplină, întrega creație este disciplinată, anotimpurile sunt disciplinate, fructele de sezon se nasc doar când este sezonul, dar oamenii nu sunt așa. Oamenii nu știu când să aibă copii și când nu. Astfel Patanjali explică cuvântul disciplină, el spune că yoga este disciplină. Când ești disciplinat ești yogi, dar pe de altă parte fără disciplină viața ta yoga nu poate fi cu succes. Deci practicarea yoga începe cu disciplină, nu pentru o zi, nu pentru o lună, nu pentru an, nu pentru 20 de ani, dar pentru întreaga viața. Pănă când sinele individual se va uni cu sinele cosmic.

Practicați practicați, practicați, nu așteptați roadele. Domnul Krișna i-a spus lui Arjuna, tu fă-ți datoria, karma ta, fructele vor veni, dar nu aștapta dacă vor veni sau nu.

Voi faceți- vă datoria voastră, roadele vor veni de la Dumnezeu, se spune în Bagavat gita. Dar dacă credeți, că veți medita, și anul următor veți avea sidhi (puteri suranaturale), eu nu cred că le veți avea nici în viața următoare.

Așteptările duc la dezamăgire. Deoarece așteptările sunt egoiste. De aceea predați-vă lui Dumnezeu. Un căutător spiritual, un practicant spiritual, un yogi care este pe calea spirituală îi spule lui Dumnezeu, Acum toate responsabilitățile, toate datoriile le pun în mâinile tale Dumnezeu. Aceasta înseamnă că toate gândurile, sentimentele, cuvintele, acțiunile, munca, toate le predați în mâinile lui Dumnezeu. Dumnezeu ție mă predau. Acesta este primul pas a unui adept. Un yogi este un adept.

Există două forme a lui Dumnezeu, nirguna și saguna. Nirguna este Dumnezeu fără formă, iar saguna este Dumnezeu personal cu formă. Ambele reprezintă aceași, dar pentru oameni este mai ușor să atingă, să aibă o vizualizare, să vadă, să simtă, să-i vorbească, să miroase, pentru ca aceste 10 indria (simțuri) care sunt de fapt  5 gyan indria - simțuri ale cunoștinței și 5 karm indiria – simțuri ale acțiunilor,  să aibă contact cu acest Dumnezeu manifestat în formă. Dar dacă nu credeți în incarnâri, în Dumnezeu cu forma, nici o problemă, credeți în Dumnezeu cel universal, dar nu puteți să vă consultați cu el, nu știți unde să începeți, vorbiți în aer, dar oricum dacă aveți credință el vă ascultă. Căteodată rezonanța chemării inimii voastre va rezona aproape de urechea lui Dumnezeu. Da. Dumnezeu nu are ochi dar vede totul, nu are nas dar simte mirosul, este omniprezent și omniscient. Este foarte bine când aveți o asftfel de credință, sau dacă credeți în incarnâri sfinte, care îl reprezintă pe cel omniscient.

Spuneți: Dumnezeu acum pun totul în mâinile tale, toate, voința ta va fi văzută, totul va fi prin voința ta. Eu mă predau ție, eu sunt al tău, și tot ce am este al tău, găndurile, acțiunile, viața mea, totul este al tău. Toate greutățile mele ți le dau, sunt liber acum?

Copilul mic  indeferent ce face, aruncă jucăriile, aruncă pe toate și merge în brațele părinților. Și noi trebuie să devenim copii, să fim atât de puri și inocenți ca un copil. Există un cântec în India în care se spune Suntem copii iar în inima noastră suntem sinceri, Dumnezeu ne iubește. Deveniți acel copil divin și dăruiți lui Dumnezeu.

 Vishwaguruji

aum05557